>
هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی توانبخشی شناختی در بازسازی کارکردهای اجرایی بیماران وسواسی ـ جبری بود.
روش: روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. در این پژوهش حجم جامعه 300 نفر بیمار وسواسی ـ جبری است که از بین آنها نمونهای متشکل از 30 نفر (15 نفر گروه آزمایشی و 15 نفر گروه کنترل بودند) که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. دادههای پژوهش از طریق سه آزمون دستهبندی کارتهای ویسکانسین، آزمون رنگ واژه استروپ و خرده مقیاس فراخنای ارقام معکوس وکسلر جمعآوری شد. و داده ها با استفاده از روشهای آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها نشان داد که برنامه توانبخشی در بهبود مفهومسازی و انعطافپذیری ذهنی تاثیر مثبتی دارد همچنین برنامه توانبخشی در بهبود آغازگری و طرحپذیری ذهنی افراد تاثیر دارد یعنی برنامه توانبخشی بر روی کاهش زمان پاسخگویی در کارتهای یک، دو و سه تاثیر مثبتی داشته است به عبارت دیگر این برنامه توانبخشی بر روی گروه آزمایش در متغیر بهبود آغازگری و طرحپذیری تاثیر قابل توجهی داشته است. یافتهها همچنین نشان داد که این برنامه توانبخشی در بازداری پاسخ تاثیری ندارد. این طرح همنچنین حافظه شنیداری بیماران وسواسی جبری را بهبود بخشید.
به طور کلی در پژوهش حاضر برنامه توانبخشی شناختی مفهومسازی، انعطافپذیری ذهنی، آغازگری و طرحپذیری و حافظه شنیداری بیماران وسواسی جبری را بهبود بخشیده اما در بازداری پاسخ تاثیر مثبتی نمیگذارد، بنابراین توانبخشی شناختی در بازسازی کارکردهای اجرایی بیماران وسواسی ـ جبری موثر است